Correu Blocs | VilaWeb.cat
escolalletres | CREACIÓ | divendres, 2 de juliol de 2010 | 15:49h

Damunt meu el vent gronxa l’herba. Una petita llosa m’assenyala. Vint mil discretes, porugues, avergonyides lloses s’aixequen a penes cinc centímetres de terra, per a no oblidar-nos. Malgrat tot, per a no oblidar-nos.

Vam ser els infames, l’enemic de tots, la bogeria col·lectiva...i el món sencer ens assenyala. El poble maleït seguint el seu líder maleït, i com ell, sense escrúpols, sense pietat, sense ànima. Però què volien? Ens calia un home fort que ens fes oblidar  la humiliació, el vam trobar i ens hi vam aferrar. S’equivocava?, potser sí, però no hi cabien mitges tintes, o era tot o no era res. I ens hi vam sotmetre sense condicions. Ser els amos del món? Sí, i sí, per sempre sí. La puresa de la raça? Sí, sí i sí, i totes les solucions eren vàlides, fins i tot la definitiva. Al cap i a la fi, ells eren els màxims responsables de l’infortuni del nostre poble. Ho deia ell i ell era déu.

Damunt meu sento el terra que trontolla sota els peus dels visitants. Són els dels altres morts, venen de veure les seves tombes. El món sencer plora els altres morts; a nosaltres només els nostres. Després la curiositat els mena cap aquí. Amb passos vacil·lants i hostils s’acosten i llegeixen...un nom, unes dates...i fan un breu càlcul mental. Per uns moments un sentiment de pietat s’esquitlla per tot el cementiri. Gairebé ens perdonen. Però no!, m’equivoco, no ens perdonaran mai. Vam ser nosaltres qui va matar els seus fills, els seus veïns, els seus herois...No, no poden perdonar-nos.

Aquí la terra fa olor de mort. Sense proposar-s’ho, la mort va arrabassar-hi cent mil vides l’estiu de mil nou-cents quaranta quatre. Jo hi era aquella matinada del sis de juny. L’enemic va llançar-se en paracaigudes per damunt del poble, des d’aquella munió de Douglas C47 que cobria el cel. Diu que es van equivocar, que havien de caure més enllà. I nosaltres només vam necessitar uns instants per atrinxerar-nos. Després va ser tot tan fàcil... La consigna era DISPAREU, MATEU, DISPAREU, MATEU!, i ells eren allà al meu davant, baixaven per l’aire sense cap resguard, sense poder agafar l’arma per a defensar-se, tibant les corretges per accelerar la caiguda i sortir de l’objectiu. DISPAREU, MATEU! I vaig disparar. No havia mort mai cap home. L’endemà complia disset anys. El soldat va deixar de tibar el paracaigudes i va anar baixant  amb les cames penjant, els braços penjant, el cap penjant... El destí em pertanyia. El destí d’aquell home que jo havia convertit en titella. DISPAREU, MATEU! Vaig tornar a disparar i tots els encertava, com en un joc innocent de punteria. Les titelles, totes amb el seu escut de barres i estrelles al braç, anaven caient i, al seu damunt el paracaigudes,.com una mortalla improvisada. I jo que veia la mort per fora, em preguntava com devia ser la mort per dins. Què hi passava en aquell ventre que s’estripava, en aquell pit que deixava d’alenar. I especulava si els que morien s’adonaven que morien i volia endevinar el seu últim pensament.

Damunt meu, la volta del cel, i cada dia de llevant fins a ponent, el sol escalfa les meves cendres.

Com si el sentís ara mateix, un brètol va cridar “Quin espectacle!”. Amb precaució vaig sortir del meu parapet i sí, era una gran espectacle. Tant lluny com m’abastava la vista, el terra s’havia tornat blanc i onejava suament mogut per la brisa atlàntica. Semblava talment que un cel carregat de núvols hagués caigut a la terra, núvols molsuts i bellugadissos, i a sota de cada un, una titella amb els fils trencats, perquè el destí del món era nostre. Recordo que, sense voler, la vista se’m desvià cap un altre paracaigudes que desentonava. S’havia quedat suspès del campanar de l’església i el soldat penjat pugnava per a lliurar-se de la teranyina que l’empresonava. Em va sembla que allò era una ofensa a l’estètica de l’univers i que aquell moviment de braços i cames s’havia d’aturar d’immediat. Vaig apuntar-lo i vaig sentir una detonació. Tot el meu cos va retrunyir i vaig notar un dolor agut dintre meu, no hauria sabut dir on. El penjat continuava bellugant i jo no ho entenia. Un company em va cridar molt fort, amb desesperació, mirant-me el pit. Va ser llavors quan vaig entendre el què havia passat, quan vaig veure la sang que brollava. Aquell dolor punyent que havia arrencat tan confús, es va anar concentrant en un sol punt del meu cos, fins a fer-se insuportable. I vaig saber que em moria. Les cames em van començar a tremolar fins que no van poder aguantar-me i vaig iniciar una lenta caiguda enrere. Jo també era una titella. El destí ja no em pertanyia. El Führer no era cap déu. I sota aquell cel que ara desfilava pel meu davant mentre jo queia, ben pensat, però massa tard, hi hauríem pogut cabre tots, nosaltres, els paracaigudistes i els maleïts gossos jueus.

 

Teresa Duch

(Relat premiat al Concurs de Prosa Dia de la Dona de l’Ajuntament de Tarragona)

escolalletres | ACTIVITATS | divendres, 2 d'abril de 2010 | 14:30hAquest proper divendres 9 d'abril es presenta a la llibreria La Capona el llibre de Francesc Valls-Calçada, Album d'oblits, premi Comas i Maduell de poesia 2009 de l’Ajuntament de Tarragona. L'acte comptarà amb la participació de Coia Valls, que llegirà poemes de l'autor.


El llibre ha estat publicat per Cossetània Edicions. Podeu veure tota la informació a la imatge de sota...

 


escolalletres | ACTIVITATS | dijous, 11 de març de 2010 | 20:45h
El dijous 11 de març, tindrà lloc el Joc Partit del mes de març, el tercer d’aquest any 2010. Després dels clips escènics sobre l'obra dels escriptors Josep Santesmases i Ramon Gomis,  aquests parlaran sobre la seva obra.


L’acte, organitzat pel Col·lectiu d’Escriptors del Camp de Tarragona, el Departament de Filologia Catalana de la URV i el Teatre el Magatzem es celebrarà a les 8 del vespre al Teatre el Magatzem, al carrer Rèding, 14 de Tarragona.


Redacció


A la fotografia: Josep Santesmases.


Podeu veure tota la informació a l’arxiu adjunt.


 

escolalletres | INFORMACIÓ | dilluns, 8 de març de 2010 | 18:56h


Des de l'Escola de Lletres de Tarragona ens comuniquen que el proper 22 de març començarà el segon mòdul del curs 2009/2010.


Podeu veure en l’arxiu adjunt el tríptic que conté l'oferta de cursos (així com l'horari i el preu d'aquests). També ens demanen que, en la mesura del possible, tots en fem difusió. Hi ha novetats, com ara el Taller de Lectura Pública i el Taller de Periodisme i Literatura.


Per a formalitzar la vostra matrícula cal que passeu pel local de l’Escola (c/ Sant Llorenç, núm.3, Baixos) abans del divendres 26 de març.


L'horari d'atenció i matrícula és de dilluns a divendres i de 19h a 21h.


Redacció

escolalletres | ACTIVITATS | dimecres, 10 de febrer de 2010 | 20:07h

El dijous 11 de febrer, tindrà lloc el Joc Partit del mes de febrer, el segon d’aquest any 2010. Després dels clips escènics sobre l'obra dels escriptors Xavier Jové i Gòria Ganga,  aquests parlaran sobre la seva obra.


L’acte, organitzat pel Col·lectiu d’Escriptors del Camp de Tarragona, el Departament de Filologia Catalana de la URV i el Teatre el Magatzem es celebrarà a les 8 del vespre al Teatre el Magatzem, al carrer Rèding, 14 de Tarragona.


Redacció


A la fotografia: Xavier Jové.


Podeu veure tota la informació a l’arxiu adjunt.

_______________________________

escolalletres | ACTIVITATS | dimecres, 13 de gener de 2010 | 21:13h

El dijous 14 de gener, tindrà lloc el Joc Partit del mes de gener, el primer d’aquest any 2010. Després dels clips escènics sobre l'obra dels escriptors Isabel Olesti i Pep Blay,  els escriptors parlaran sobre la seva obra.


L’acte, organitzat pel Col·lectiu d’Escriptors del Camp de Tarragona, el Departament de Filologia Catalana de la URV i el Teatre el Magatzem es celebrarà a les 8 del vespre al Teatre el Magatzem, al carrer Rèding, 14 de Tarragona.


Redacció

A la fotografia: Pep Blay

_______________________________

 

Isabel Olesti Prats (Reus, 1957) es va dedicar professionalment a la dansa contemporània fins al 1995. Ha publicat els reculls de contes Desfici, premi Andròmina 1988, Dibuix de dona amb ocells blancs, premi Josep Pla del 1995, i les novel·les L’aire groc (Destino), El marit invisible (Columna), La muntanya dels secrets (Columna) i El festí de Nàpols (Columna). Ha publicat

també Nou dones i una guerra. Les dones del 36 (Edicions 62). Col·laboradora habitual de premsa, dirigeix festivals, com el Taca d’Oli, i proyectes literaris.

 

Pep Blay (Tarragona, 1966) és escriptor, periodista musical, viatger compulsiu i polipoeta ocasional. Ha publicat el recull de relats Eròtica Mix (Plaza & Janés 2009), la novel·la juvenil Gotholàndia (Montena, 2009), el thriller Vampíria Sound (Rosa dels Vents, 2004) i les biogra!es de les estrelles del rock Bunbury (Héroes del Silencio), Sopa de Cabra, Els Pets i Lluís Llach. Ha entrevistat grans escriptors i músics, ha escrit guions per a la televisió i ha exercit de crític literari i musical.

escolalletres | ACTIVITATS | dimecres, 9 de desembre de 2009 | 16:47h


La Gent del Llamp, Llibreria de la Rambla i Cossetània Edicions es plauen a convidar-vos a l'acte de presentació del llibre: “El sol entre sembrats" Zenit 2009, de Jordi Vinyals, Laia Serret, M. Dolors Torrens, Maite Crespo i Joan Cavallé.


L'acte tindrà lloc divendres 11 de desembre a les 8 del vespre, a la Llibreria de la Rambla (Rambla Nova, 99. Tarragona) i la presentació anirà a càrrec de l'escriptor Jordi Tiñena.


Des del Tarragona Literària us animem a assistir-hi.


Redacció


A la fotografia: Coberta del “Zenit 2008”.

escolalletres | ACTIVITATS | dissabte, 5 de desembre de 2009 | 18:16h

El dijous, 10 de desembre de 2009, a les 20 h tindrà lloc el Joc Partit d’aquest mes amb la participación dels escriptors Lluís Figuerola i Rosa Pagès.

 

Els jocs partits són Clips escènics sobre l'obra dels escriptors convidats a càrrec de la cia. del Teatre el Magatzem. També hi haurà un diàleg entre Lluís Figuerola Ortiga i Rosa Pagès, que conversaran sobre la seva obra.

_____________________________

 

Lluís Figuerola i Ortiga (Valls, 1930) ha estat periodista radiofònic de professió i ha desenvolupat una àmplia activitat com a actor de teatre. Ha publicat els llibres de narracions Creu de Cames (1998) i Un Gall a Balmes (2001) i el de poesies Plugim de cendres. Ha guanyat premis literaris de narrativa curta a Falset, Tremp i Santa Bàrbara i ha col·laborat en diverses publicacions col·lectives.

 

 

Rosa Pagès (Reus, 1967) ha publicat els reculls de contes Els camins de l’aigua, Llibre de plagis i La veïna i altres animals domèstics —premi Ribera d’Ebre 2008— i la novel·la Binomis. Té en premsa una nova novel·la, premi Vila d’Ascó 2009. Amb Mariona Quadrada, ha escrit Històries trobades i la novel·la juvenil Un enigma a la cuina.

 

 

Lloc: Teatre el Magatzem, c/ Reding, 14 Tarragona

Tel. 977 211 148

 

A la fotografia: Rosa Pagès.

escolalletres | ACTIVITATS | dimarts, 10 de novembre de 2009 | 17:57h


Aquest dijous coincideixen tres presentacions de llibres gairebé a la mateixa hora. Es pot argumentar que ens trobem dins la Tardor Literària i que aquestes coses passen, però tot indica que caldria coordinar-se millor.

La nostra ànima, dividida, haurà d’escollir entre...


Presentació de la novel·la L’agonia de Severià Vargas, d’Olga Xirinacs.

(A càrrec de Francesc Roig)

Hora: Dijous, 12 de novembre 2009 a les 19’30 hores.

Lloc: Llibreria La Capona, carrer Gasòmetre, 41-43. Tarragona.

 

Presentació del poemari Fulles de llorer, de Roser Guasch.

(A càrrec de Montserrat Corretger)

Hora: Dijous, 12 de novembre 2009 a les 19:30h.

Lloc:Delegació de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya. C/ Major, 14. Tarragona.

 

Joc Partit (primera sessió), amb Jordi Folck i Josep Frederic Pérez.

Hora: Dijous, 12 de novembre 2009 a les 20h.

Lloc: Teatre El Magatzem. Tarragona.

Redacció

escolalletres | INFORMACIÓ | dimarts, 13 d'octubre de 2009 | 22:29h

OFERTA DE CURSOS 1r MÒDUL ESCOLA DE LLETRES DE TARRAGONA

1r mòdul: d’octubre 2009 a febrer 2010

Inici cursos: 9 de novembre.


TALLERS DE CREACIÓ LITERÀRIA

Taller d’escriptura jove I

Els joves fan literatura

Professors: Jordi Vinyals i Alba Tomàs.

Edat: de 12 a 16 anys.

Nombre màxim d’assistents: 20 alumnes.

Dies i horari en què s’impartirà el curs: Divendres de 19h a 21h.

Lloc: Espai aula-taller de l’Escola de lletres de Tarragona (C/Sant Llorenç, 3).

Preu: 65 euros / mòdul.


Taller d’escriptura jove II

Recerca literària de la mà de joves escriptors

Professors: Lurdes Malgrat, Adrià Targa i Alba Tomàs.

Edat: a partir de 16 anys.

Nombre màxim d’assistents: 20 alumnes.

Dies i horari en què s’impartirà el curs: Dissabte de 19h a 21h.

Lloc: Espai aula-taller de l’Escola de lletres de Tarragona (C/Sant Llorenç, 3).

Preu: 65 euros / mòdul.

 

Taller de periodisme i literatura Novetat!-

Veritat, veracitat i versemblança

Professors: Josep-Oriol Mas i Ana María Caballero

Edat: de 16 a 20 anys.

Nombre màxim d’assistents: 15 alumnes

Dies i horari en què s’impartirà el curs: Dissabtes de 17h a 19h. Quinzenalment.

Data d’inici: 13 de novembre de 2009

Lloc: Espai aula-taller de l’Escola de lletres de Tarragona (C/Sant Llorenç, 3).

Preu: 65 euros / mòdul.

 

Taller de creació literària Novetat!-

Anàlisi i recursos per a potenciar la creativitat

Professor: Jordi Vinyals.

Edat: a partir de 18 anys.

Nombre màxim d’assistents: 15 alumnes.

Dies i horari en què s’impartirà el curs: Dissabtes de 18.30h a 20.30h.

Dates específiques per a aquest taller: del 7 de novembre al 5 de desembre de 2009.

Lloc: Museu-Arxiu de Montblanc i Comarca (c/ Josa, 6. Montblanc).

Coorganitza: Museu-Arxiu de Montblanc i Comarca.

 

Taller d’escriptura itinerant

La literatura als carrers de la ciutat

A la recerca de la màgia de les paraules

Passejant pels carrers de Tarragona posaràs en pràctica les teves habilitats literàries…

Professora: Lurdes Malgrat.

Edat: a partir de 18 anys.

Nombre màxim d’assistents: 20 alumnes.

Dies i horari en què s’impartirà el curs: Dilluns de 21h a 23h.

Punt de trobada: Escola de lletres de Tarragona (C/Sant Llorenç, 3).

Preu: 70 euros / mòdul.

 

Taller estable I

La literatura i la creativitat sense límits

Professors: Lurdes Malgrat, Òscar Palazón i escriptors convidats.

Edat: Totes les edats.

Nombre màxim d’assistents: 20 alumnes.

Dies i horari en què s’impartirà el curs: Dimecres de 19h a 21h.

Lloc: Espai aula-taller de l’Escola de lletres de Tarragona (C/Sant Llorenç, 3).

Preu: 70 euros / mòdul.

 

Taller estable II

Ironia, sàtira i paròdia

Professor: Ramón Sanz.

Edat: Totes les edats.

Nombre màxim d’assistents: 20 alumnes.

Dies i horari en què s’impartirà el curs: Divendres de 19h a 21h.

Lloc: Llibreria La Rambla (Rambla Nova, 99).

Preu: 70 euros / mòdul.

 

Taller d’escriptura per a persones amb deficiències visuals

Professora: Ingrid Ventura.

Edat: a partir de 18 anys.

Nombre màxim d’assistents: 20 alumnes.

Dies i horari en què s’impartirà el curs: Dijous de 19h a 21h.

Dates específiques per a aquest taller: d’octubre 2008 a març 2009.

Lloc: ONCE-Tarragona (Rambla Vella, 10).

Coorganitza: ONCE-Tarragona.

Més informació i inscripcions:

ONCE-Tarragona (Rambla Vella, 10).

 

ALTRES

 

Taller de Lectura Pública

Professora: professional de l’àmbit escènic*

Edat: a partir de 18 anys.

Nombre màxim d’assistents: 15 alumnes.

Dies i horari en què s’impartirà el curs: dilluns 18.30 a 20.30h.

Data d’inici: 16 de novembre.

Preu: 80 euros

Lloc: a determinar*

 

Tutories literàries

Taller d’atenció individualitzada.

Vols que t’orientin i et comentin els textos que escrius?

Tutors: Professorat de l'Escola de lletres.

Edat: Totes les edats.

Dies i horari en què s’impartiran: A convenir amb el tutor/a.

Lloc: Espai aula-taller de l’Escola de lletres de Tarragona (C/Sant Llorenç, 3).

Preu: 45 euros / tutoria (2 hores).

escolalletres | CREACIÓ | dimecres, 30 de setembre de 2009 | 15:03h

M’ajeus d’esquena a terra. La força dels teus braços em cenyeix. Delirós, recorres el meu cos per desposseir-lo de tot el que el pugui estrènyer. Suaument, amb les mans m’inclines el cap una mica enrere, et tremolen. M’aguantes el clatell mentre els dits de la mà dreta em drecen el mentó cap amunt. Després, penetren la boca i recorren pas a pas la llengua, l’alliberen i busquen amb avidesa cada recó de la gola. M’apropes l’orella als llavis i escoltes. Vols sentir l’alè que en surt, els sospirs o la respiració feixuga. Instintivament, els segelles amb un bes i fas dues expiracions lentes fins que l’aire apropa el meu pit al teu. Amb dolcesa em pressiones el coll i una alenada respon al teu impuls. Ara, sento el teu cos estremir-se, com un arravatament que, voluptuós, em volgués fer seva. Després, els dits et rellisquen i volen palpar el nus bategant, mancat ja de força. Els palmells se t’aturen al mig dels meus pits. Els premen amb fermesa i brevetat, rítmicament; esbufegues. Tens tanta por de perdre’m!

 

Tornes frenèticament a xuclar-me els llavis molsuts i el teu hàlit voraç vol desvetllar en mi el desfici de viure. Reprens l’embranzida: una, dues, tres… Esmerces totes les teves forces en revifar l’esguard lluminós que s’esmuny lentament del meu rostre. Malgrat tot el teu empeny he abandonat la calidesa de la teva passió i ara t’observo des de la llunyania, et veig com una silueta aferrada al meu cos, els teus ulls espurnegen. La teva expressió em puny el cor i el meu esperit, ara lliure, es dol per tu. Segueixo amb els ulls clucs i la pal·lidesa de la meva pell no fa sinó enfervorir-te en l’intent d’aplicar-me la reanimació mentre en la llunyania se sent la remor de la sirena d’una ambulància. 

 

Teresa Rué

escolalletres | ACTIVITATS | dimecres, 2 de setembre de 2009 | 11:56h

S'han acabat les vacances d'estiu i l'Escola de Lletres torna a l'activitat literària amb una proposta per a aquest cap de setmana. Qui vulgui participar-hi com a lector/a o col·laborador/a cal que respongui als mails de contacte que figuren a continuació en cadascuna> de les activitats. El comunicat de l’Escola de Lletres és el següent...
 
NOTA AMB LES INSTRUCCIONS PER APUNTAR-SE:
 
L' Escola de Lletres de Tarragona participa en la 5a edició del programa "Tallers Oberts dels artistes de la Part Alta de Tarragona".
 
Tots els tallers de pintors, escultors, fotògrafs, ceramistes i artistes en general de la Part Alta de Tarragona ofereixen, durant el primer cap de setmana de setembre, una espècie de jornades de portes obertes, de manera que es poden visitar lliurement.
 
Enguany, ja és el tercer que l'Escola de Lletres hi és present com un taller més i hem preparat diverses activitats per a passar-nos-ho bé, al mateix temps que mostrem les possibilitats que engloba el món de l'escriptura.
Així doncs us animem a participar-hi i/o a fer-ne difusió!
 
Les activitats que hem preparat són les següents:
 
- La "Tournée Literària" (divendres 4 de setembre, 21:30h): Tot un clàssic. Lectura de textos pels altres Tallers Oberts de la Part Alta.
Es faran dos grups l'un a càrrec de Jaume Folch i l'altre a càrrec de Lurdes Malgrat, ambdós coordinats pel Mingo Monlleó per tal de recórrer l'itinerari dels Tallers Oberts oferint unes petites lectures en una mena de xaranga literària, taller a taller.
 
Si us voleu apuntar al circuit podeu enviar un correu electrònic al Jaume Folch a la següent adreça: jamesflopez@yahoo.es
 
Els qui hi participeu, quedem a les 20:30h a L'Escola, el mateix divendres.
 
- Lectura de textos dels alumnes de l'Escola de Lletres i Vetllada Literària (dissabte 5 de setembre, 21:30h): Compartirem els textos que creem i assaborirem el moment. Si us ve de gust una bona dosi de literatura genuïna, feu-li saber al Mingo Monlleó: dgomon52@yahoo.es
Acte obert a qualsevol alumne/a que vulgui llegir els seus textos.
 
- Activitats Infantils: Taller+Contacontes (diumenge 6 de setembre): Com a novetat d'aquesta edició, i per als menuts de la casa, hem preparat un petit taller d'escriptura a les 11h per a què facin volar la imaginació. Seguidament, a les 12:30h, començarà una sessió de Contacontes.
 
- Diverses Activitats Literàries (dies 4, 5 i 6): Cadàvers exquisits, Micro-relats, etc. Vetllar pel local i fer escriure a qualsevol dels visitants. Aquestes activitats o petits exercicis d'escriptura tenen lloc durant les franges horàries en què l'Escola de Lletres roman oberta al públic i no té lloc cap de les activitats esmentades en els punts anteriors. Per això necessitem la vostra col·laboració més que mai.
 
Podeu indicar la vostra disponibilitat horària per a col·laborar o preguntar qualsevol dubte, enviant un mail a la següent adreça. Ingrid Ventura: ingridvr@escoladelletres.cat
 
Si voleu més informació sobre la programació dels Tallers Oberts'09 podeu consultar el següent web: http://tallersoberts.tallers03.org/programa.html
 
Recordar-vos que totes les activitats són públiques i, per tant, podeu convidar-hi parents, amics, amant, etc. com a públic, o al que us vingui de gust!
 

Redacció
 
escolalletres | ACTIVITATS | dimecres, 29 de juliol de 2009 | 17:32h

L’Escola de Lletres de Tarragona ens fa arribar aquesta convocatòria...

 

Un any més i dins el marc del programa de l'Estiu Jove 2009, l'Escola de Lletres de Tarragona ens convida a les "Lectures Calentes d'Estiu".

 

L'acte tindrà lloc aquest dijous, 30 de juliol a les 22.30h.

 

Enguany l'escenari serà la glorieta situada prop del començament del passeig del Serrallo.

 

Us animem a assistir-hi i per descomptat, tots aquells que vulgueu, a participar-hi llegint els vostres "textos calents d'estiu".

 

Redacció

escolalletres | ACTIVITATS | dilluns, 6 de juliol de 2009 | 23:48h


Des de l’Escola de Lletres de Tarragona ens arriba la informació sobre els seus cursos d’estiu.


LITERATURA A REFUGI

Accions literàries al refugi de Tarragona. Taller
d’escriptura i literatura a l’entorn de la postguerra.

A càrrec de Lurdes Malgrat

Dia: 10 i 24 de juliol
Edat: a partir de 16 anys
Hora: 19h (horari per confirmar al programa
web)
Places: 15
Lloc: Refugi Antiaeri de Tarragona. (Plaça de la
Font,1)
Col.labora: Museu d’Història de Tarragona


COMENÇAR A ESCRIURE
Endinsa’t en el món de la fantasia a través de la
paraula.

A càrrec d'Íngrid Ventura, professora de l'Escola de Lletres de Tarragona

Dia: 1, 8, 15, 22 i 29 de juliol
Edat: a partir de 14 anys
Hora: 18h
Places: 20
Lloc: OMAC
Preu: 40€


LITERATURA ALS CARRERS DE LA
CIUTAT

Descobreix la màgia de les paraules que amaga la
ciutat tot recorrent els espais més emblemàtics que
ens inspiren l’art de la lletra i la composició lliure. La
inspiració es farà present al llarg d’una ruta que ens
mostrarà el silenci del claustre de la catedral, la calma
del far, l’antiguitat d’uns fonaments del circ roma...

A càrrec de l'Escola de Lletres de Tarragona

Dia: 7, 14, 21 i 28 de juliol
Edat: a partir de 17 anys
Hora: 21h
Places: 20
Lloc: Sala de formació de l’Ajuntament de
Tarragona (Rambla Nova, 59)
Preu: 40€
Col.labora: Museu d’Història de Tarragona


Si us ha cridat l'atenció algún d'ells i us pica la curiositat, us animem a realitzar la matrícula per viure una nova experència, que desitgem que disfruteu al màxim, descobrint noves vessants de la literatura des de la seva cara més urbana i propera.

Matrícules i reserves:
http://www.tarragonajove.org/entradas/p2_4_login.asp#


Redacció

escolalletres | ACTIVITATS | dimarts, 30 de juny de 2009 | 10:05h

Ens plau anunciar una nova edició de Veus Paral·leles que es podrà veure, igual que en anys anteriors, a Tarragona.

 

DELS FIORDS A LES CALES: VUIT POETES

 

PARELELLE STEMMER

FRA FJORDER TIL BWKTER: ALTE DIKTERE

 

El poetes participants per noruega seran Torgeir Schjerven, Arne Ruste i Inger Elisabeth Hansen. Per Catalunya, llegiran els seus versos Jaume Pont, Gabriel de la S. T. SamPol, Montserrat Costas i Isabel Garcia Canet.

 

El Guió i la posada en escena anirà a càrrec de l’Albert Mestres i la Sofia Fonseca, amb la col·laboració de l’Actriu: Mireia Chalamanch.

L’Organització és de la Generalitat de Catalunya-Institució de les Lletres Catalanes.

 

El proper dimecres dia 1 de juliol a les 20:00 h al Teatre el Magatzem.

 

Redacció

escolalletres | ACTIVITATS | diumenge, 21 de juny de 2009 | 13:24hAquest dijous 25 de juny, a les sis de la tarda, l’escriptor Ramón Sanz presentarà el seu nou llibre, Todo prodigio cansa, publicat per l’editorial Algaida, un recull de poemas amb el qual va guanyar el IV premi de poesia Vicente Presa, organitzat per l'Ajuntament de Móstoles.


El llibre del professor i col·laborador del nostre “Tarragona Literària”  estableix un joc de referències amb la tradició literària i amb el tu al qual tantes vegades s’adreça el poeta. A Todo prodigio cansa¸ la veu poètica, les imatges deixen de ser d’un simbolisme abstracte per acostar-se a la quotidianitat, paraula viscuda.


L‘experiència vital, la frustració davant la fi o la il·lusió de l’amor, l’irremeiable camí cap a la mort condueixen a un distanciament irònic i necessari, cap a un final que es fi o principi d’una altra vida:


“entonces, si no sabes quién eres, si no sabes qué quieres, si no sabes qué tienes, / deja ya de quejarte y muérete, / o levántate y anda.”


L’acte tindrà lloc a la Llibreria de la Rambla de Tarragona (Rambla Nova, 99).

La presentación anirà a càrrec de Manuel Fuentes Vázquez.

Redacció

 

escolalletres | ACTIVITATS | dijous, 4 de juny de 2009 | 11:21hAvui dijous, 4 de juny del 2009, podeu assistir a la presentació del poemari de Rosa Comes Evito el verb, publicat per Cossetània Edicions.

Tindrà lloc al Musevm Cafè del carrer Sant Llorenç, 5 (Tarragona), a partir de les 20 hores.

Evito el verb és el segon llibre de poemes de Rosa Comes, qui ja havia publicat anteriorment el llibre 3:atzar, tal com podeu veure en aquest enllaç.

També podeu visitar el bloc que l’autora manté a la xarxa: Poètiques.

Redacció


_____________________________

Rosa Comes, Evito el verb, Tarragona, Cossetània Edicions, 2009.

escolalletres | PREMIS I PUBLICACIONS | dimarts, 26 de maig de 2009 | 14:46h

Publiquem avui el primer premi del concurs de relats Sant Jordi 2009 que, convocat per l’Escola de Lletres de Tarragona, tenia com a tema “La línia”. La imatge que l’il·lustra és de Josep Maria Argilaguet i va guanyar el primer premi en fotografia.

 

LA LÍNIA

Toni Soler

Arribat als nous mesos prescriptius d’embaràs, en Prudenci Rectili i Mitjaner es va veure obligat a néixer. Per dur a terme l’acció només li calia creuar la línea que separa úter i quiròfan, medi amniòtic i atmosfera, interior i exterior.

En Prudenci, però, no hauria dut a terme aquesta gesta sinó hagués estat pel seguit de contraccions amb les que la seva mare va contribuir a fer aquest traspàs.

El doctor va explicar a la mare d’en Prudenci, sense tenir la precaució que el nadó no ho sentís, que tot plegat va ocórrer perquè la gràfica on s’hi representava els nivells d’una hormona que se’n diu oxitocina sobrepassava la línia que indicava l’aparició de les contraccions. La mare no va quedar convençuda amb aquesta explicació perquè va creure que aquell exercici estadístic el que feia era treure-li mèrit al seu esforç. Pel Prudenci, la lliçó del doctor li va servir per aprendre que tot aquell enrenou que l’havia allunyat de la tranquil·litat del ventre matern va ser culpa d’haver superat una maleïda línea. Aquesta situació viscuda després del part va marcar per sempre la vida d’en Prudenci.

De la seva infància en podem dir que va ser ben delimitada. Mai va plorar fins el punt de fer-se pesat, ni va fer un petó de més a cap de les seves tietes. Tot era executat en la seva justa mesura i mantenint-se dins d’uns paràmetres d’absoluta normalitat.

Per entendre la idiosincràsia del nostre protagonista cal esmentar unes observacions en el seu historial acadèmic del mestre de treballs manuals i del de gimnàstica. El primer valorava l’esforç d’en Prudenci per no sobrepassar mai la ratlla a l’hora de pintar un dibuix per molt complicat que fos el contorn d’aquest. I el segon la rapidesa del nostre protagonista en recollir les pilotes que sortien del terreny de joc i la immediatesa en retornar-les al camp, com si la visió de l’esfèric fora dels límits del joc li provoqués un insuportable i indescriptible patiment.

D’aquesta manera el petit Prudenci va anar fent-se gran, en paraules del seu metge dins d’una perfecta normalitat ja que la línea pondoestatural del seu desenvolupament seguia fil per randa la mitjana dibuixada al fons del full mil·limetrat que serveix de referència al metge per determinar si un és més o menys alt o gros per a la seva edat.

Va arribar a la joventut, sense gaires escarafalls. I com qui no vol la cosa, en Prudenci se’ns va enamorar. Un bon dia, sortint de l’escola de delineació va trobar-se amb una noia amb qui havia estat veí quan eren petits. Va ser ella qui va tindre la iniciativa de saludar-lo. Va dirigir-se al Prudenci dient que se li feia estrany coincidir amb ell en una mateixa vorera. Cal saber que els dos havien viscut molts anys en el mateix carrer però que mai havien tingut la necessitat ni un ni l’altre de canviar de vorera. De fet, una persona avança per un carrer quan en fa un desenvolupament longitudinal d’aquest, i això pot fer-se perfectament sempre per la mateixa acera.

En el termini estipulat, en Prudenci va acabar els estudis de delineació. Va iniciar la seva carrera professional en un estudi de cartografia amb l’encàrrec d’actualitzar els mapes de la comarca i, sobretot, d’omplir-los de línies distribuïdes com a paral·lels i meridians que delimitessin finques, camins, turons i qualsevol altra accident geogràfic susceptible d’ésser traslladat a un plànol.

Després del festeig va arribar la boda i un seguit d’anys de feliç vida matrimonial al costat de la seva estimada, i amb una rutina laboral només trencada cada mes d’agost per quinze dies de vacances a la Cerdanya. Així van anar passant els anys, amb una monotonia que impedia distingir-ne un d’un altre.

A l’edat de noranta cinc anys, un capvespre ennuvolat, en Prudenci va sentir tres cops a la porta de casa. No esperava ningú a aquelles hores. De vegades  ensomniava despert que la seva difunta esposa tornava a casa després de fer la compra al mercat i avisava el seu retorn fent sonar la campaneta que s’accionava des de l’exterior de la casa. Però picar a la porta mai, la seva esposa mai hagués fet això de picar com un homenot. Un cop descartada aquesta fantasia com l’artífex d’aquells cops i havent passat una bona estona va sentir un altre sotrac, aquest més fort que els altres tres junts.

En Prudenci va anar cap al rebedor, va apropar-se a l’espiell de la porta i perplex va veure la mort plantada just al mig del replà de l’escala. La va reconèixer sense cap presentació prèvia. Es tractava de la representació clàssica d’aquesta, vestidures negres, el rostre ocult per una caputxa i una fredor que s’escolava pel pany de la porta i semblava arribar fins al pit del Prudenci.

Ell, segur del bon criteri que sempre havia guiat la seva existència, va obrir la porta i digué: -“Bon vespre, vostè dirà”. Una veu fosca va respondre: -“Prudenci Rectilini i Mitjaner?”, -“jo mateix” va respondre amb fermesa. Es va fer el silenci i va passar una bona estona fins que del fons de la caputxa negra va sortir una veu convidant al Prudenci a anar-se’n d’aquest món argumentant que havia arribat al final del camí. També va dir-li que hi ha una línia fina i a l’hora difusa que és fronterera entre la vida terrenal i el més enllà i que ja era hora de fer el pas d’una banda a l’altra.

Però això suposava creuar la línia que separa la vida de la mort, i creuar la línia que separa la cridòria del silenci, i creuar la línia del que en Prudenci controlava i del que li era desconegut. No, en Prudenci no estava disposat a passar un altre trasbals com aquell mal tràngol acompanyat de contraccions, de cap de les maneres! Només plantejar-s’ho li suposava un esforç excessiu. Tenia ben apresa la lliçó i no estava disposat a donar cap pas en fals.

En Prudenci va negar-se a creuar la línea que separava el rebedor del replà de l’escala i d’un estirabot va tancar la porta deixant fora del seu món particular aquella visita inesperada.

Superat aquest ensurt, i refermat en els seus principis, el Prudenci va continuar pintant la seva vida, això sí, sense sortir de la ratlla, tot en la seva justa mesura i mantenint uns paràmetres d’absoluta normalitat.

Els qui encara comparteixen amb el Prudenci partides de dominó al casal segueixen admirant la seva pulcritud a l’hora d’arrenglerar les fitxes damunt la taula, dibuixant línies que mai superaran els límits del tapet.

Toni Soler

 

Fotografia: Miralls de matinada, de Josep Ma. Argilaguet (1er. premi Fotografia Sant Jordi 2009)

escolalletres | ACTIVITATS | divendres, 22 de maig de 2009 | 17:43hL'Escola de Lletres de Tarragona presenta:

Lectures de "HORACI I ELS SEUS HEREUS".

Aquestes activitats es realitzaran a les 20:00h a l'espai Qatar Teteria (C/ Trinquet  Nou, 5) els dies 22,23,29 i 30 de maig;

i també a les 21:00h a l'espai Bar Museum (C/ St. Llorenç, 5) els mateixos dies.

ORGANITZA: AJUNTAMENT DE TARRAGONA, MVSEVM CAFÈ, TARRAGONA LITERÀRIA I QATAR TETERIA.

Per a més informació: www.tarrracoviva.com

Redacció


Fotografia: Pintura de Seikichi Izawa.

 

escolalletres | PREMIS I PUBLICACIONS | dimecres, 6 de maig de 2009 | 13:13h

El darrer dia de Sant Jordi es van atorgar els premis que convoca anualment l’Escola de Lletres de Tarragona. El lliurament va tenir lloc en el transcurs de la Festa del Llibre que es va celebrar als locals de l’Escola.

Els guardonats en les dues modalitats –s’ha de recordar que el tema proposat era “La línia”- van ser els següents...

II Premi de Relats Sant Jordi
(Jurat: Lurdes Malgrat, Coia Valls i Xulio Ricardo Trigo)

1er. premi: La línia, de Toni Soler.
2on. premi: Línia mixta, de Marcel Casas.
3er. premi: La línia, de Judit Pitarg.
Menció especial: La línia, concepte i abstracció, d’Albert Cardona.


III Premi de Fotografia Digital Sant Jordi
(Jurat: Lurdes Malgrat, Coia Valls i Xulio Ricardo Trigo)

1er. premi: Miralls de matinada, de Josep Ma. Argilaguet.
2on. premi: Mar i terra, de Chavy Vidal.
3er. premi: Relat sobre pentagrama, de Maite Crespo.

Els relats i les fotografies premiades seran publicats pel nostre diari digital al llarg dels pròxims dies.

Redacció

Fotografia. Arxiu personal de Juan Salas

Categories

  • Presentacions, recitals, cursos i actes diversos en l'òrbita de l'Escola de Lletres.
  • Articles sobre literatura dels nostres col·laboradors.
  • Recull de textos poètics, narratius o assagístics escrits pels alumnes de l'Escola.
  • Horaris, matèries, professors i altres coses que vulgueu saber sobre els cursos.
  • L'última hora de l'Escola de Lletres.
  • Notícia de premis literaris i de publicacions relacionades amb "Tarragona Literària".

Últims 40 canvis

MÉSVilaWeb és una producció de Partal, Maresma & Associats