Correu Blocs | VilaWeb.cat
escolalletres | PREMIS I PUBLICACIONS | dijous, 3 de maig de 2007 | 10:11h

Publiquem avui el primer accèssit del premi de Periodisme Sant Jordi, “Trobat un llibre a les portes de la biblioteca”, de Mar Albújar, en companyia de la foto guanyadora del primer accèssit del premi de Fotografia Digital, “Llibre etern”, de Maite Crespo.

TROBAT UN LLIBRE A LES PORTES DE LA BIBLIOTECA

Aquesta matinada els mossos d’esquadra han trobat davant la porta d’entrada de la biblioteca Municipal de Tarragona un exemplar de la novel·la Un lloc entre els morts, de Maria Aurèlia Capmany. Segons fonts oficials, el llibre ha estat recuperat en perfectes condicions i en aquests moments s’està fent l’estudi científic per provar-ne l’autenticitat.

El fet pren rellevància si tenim en compte que des de l’any 2075, any en què va desaparèixer el paper provinent de la matèria prima dels arbres com a conseqüència de la desertització del planeta, tots els llibres existents van passar a formar part del Patrimoni de la Humanitat. Des de llavors, els exemplars impresos arreu del món es troben a les biblioteques, dins d’unes urnes instal·lades per a la seva conservació. Així mateix des d’aquella època totes les obres van ser digitalitzades i es poden consultar i llegir des de qualsevol ordinador i comprar a través de les PDAs configurades per a la lectura.

Un lloc entre les morts era l’única novel·la de la Literatura Catalana que havia quedat exempta d’aquest tracte ja que es creia que no se n’havia conservat cap exemplar després de la sequera i la pol·lució atmosfèrica que va corrompre la tinta que usaven les impremtes del segle XXI fent que els llibres fossin il·legibles i que s’acabessin desintegrant coincidint amb la pluja àcida de finals dels anys 2070.

La troballa d’aquesta obra ha estat considerada un miracle per part dels científics experts en Conservació dels Llibres i el Paper. Segons les seves declaracions, el propietari d’aquest llibre el devia haver conservat en condicions hermètiques i asèptiques des de fa uns quaranta anys, la qual cosa augmenta el valor de la troballa.

Les investigacions, per tant, es centren en trobar aquest propietari, que ha comès un delicte de desobediència a l’autoritat i d’apropiació d’obres Patrimoni de la Humanitat, el qual està penalitzat amb l’exili interplanetari.

Donada la magnitud de la notícia s’han desplaçat a la nostra ciutat experts en Llibrologia procedent de tots els indrets del planeta per tal de datar el llibre i assegurar-ne la seva correcta conservació. L’última troballa d’aquestes característiques es va produir al Japó, al gener de l’any 2102. El llibre, després de tot el procés de conservació va acabar desintegrant-se al cap de dos anys per mala tècnica d’embalsamament.

Curiosament la troballa de la novel·la de Maria Aurèlia Capmany s’ha produït avui, dia 23 d’abril, data en què antigament es celebrava la Festa del Llibre.

Mar Albújar Font


Categories

  • Presentacions, recitals, cursos i actes diversos en l'òrbita de l'Escola de Lletres.
  • Articles sobre literatura dels nostres col·laboradors.
  • Recull de textos poètics, narratius o assagístics escrits pels alumnes de l'Escola.
  • Horaris, matèries, professors i altres coses que vulgueu saber sobre els cursos.
  • L'última hora de l'Escola de Lletres.
  • Notícia de premis literaris i de publicacions relacionades amb "Tarragona Literària".

Últims 40 canvis

MÉSVilaWeb és una producció de Partal, Maresma & Associats