
Imagina’t un home brut de pintura. Imagina’t que fa un salt de tres metres d’alçada des de qualsevol escenari (el mític Mur de Berlín o un container industrial qualsevol). Imagina’t que cau sobre un matalàs amortidor on hi ha la tela en la qual estamparà la seva figura humana. Imagina’t l’obra de l’atzar en la força de l’ impacte i l’eclosió sobre la matèria tèxtil.
L’obra d’Amadeu Anguera, conegut com “l’home stamping”, podria ser literalment la il·lustració gràfica de l’adjectiu “impactant”. No són tan sols simples teles el que formen part de la seva obra, sinó restes del peculiar ritual que l’artista executa durant la creació de la mateixa obra, figures humanes estampades literalment contra la tela, que fan pensar que el mateix Anguera és l’essència de la seva pintura. El pintor pintat.
La performance, una impactant projecció de vídeo que acompanya la mostra d’art ho confirma: podem veure al mateix artista en diferents llocs tot ungit de colors, l’essència de la seva obra en potència -fins i tot en alguna ocasió amb complements actuals, moderns, com CD’s- preparat per llançar-se, ell i la seva pintura, des d’un punt mitjanament elevat amb la intenció d’unir-se amb la tela, estesa damunt d’un simple matalàs, i fer-ne així art, davant d’un públic sorprès.
El superheroi de les coloraines fa un vol curt, plàstic emulant un superman més creatiu que salvador de la humanitat. Però no només la producció artística de “l’Home Stamping” són figures estampades en tela. L’artista també mostra altres facetes del seu art, tan impactants i sorprenents com les que li atorguen fidels el sobrenom. Murals, dibuixos, muntatges fotogràfics i cartells, impregnats de l’esbojarrada personalitat de l’artista, també han estat amfitrions aquests dies d’octubre a la sala de l’Antigua Audiència.
Helena Valls Icart